Tips på övning för att få kontroll på galoppen.

 

TRÄNINGSTIPS: Det här är en övning som passar bra att göra under vinterhalvåret. Den är lösgörande och du tränar på att reglera hästens galopp och på att byta galopp över cavalettibockar.

Mål
Övningen gör hästen lösgjord och reglerbar i galoppen. Övar galoppombyte med hjälp av cavalettibockar och det böjda spåret. Ryttaren tränar även sin blick och framförhållning.

Svårighetsgrad
Det är en medelsvår övning där hästen bör gå att reglera i galoppen. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 60 meter.

Uppvärmning
Börja med att värma upp hästen i trav och galopp på raka och böjda spår.

Hinderuppställning
Placera två cavalettibockar på medellinjen på den öppna delen av båda volterna och ytterligare två cavaletti på vardera volten på den slutna delen med 12-15 meter emellan (tre-fyra galoppsprång). Avståndet passar bra även för ponnyer.

Så här rider du övningen
Övning A: Börja med att galoppera på volterna, först i det ena varvet, sedan i det andra. Var noga med att du rider i en lugn galopp där du kan kontrollera hästen och behålla rytmen. Var noga med att hästen är eftergiften i den inre sidan.

Övning B: I nästa övning tränar du på att byta galopp över bommen som ligger på medellinjen. Rid i en båge ut från volten och byt galopp igen över cavalettibocken på den andra volten. Fortsätt ett eller ett par varv på den nya volten, byt galopp igen över cavalettibocken på medellinjen, rid i en båge och byt galopp igen, gå in på den nya volten och så vidare (se skiss).

Tänk på
Variera övningarna så att du rider lika mycket i båda varven. Var noga med att du bara ger en minimal eftergift över bocken så att du hela tiden har kvar kontakten med hästens mun.
Låt bocken hjäpa hästen med galoppombytet. Om hästen blir
het fortsätter du bara på volten ett eller ett par varv extra tills du känner att du kan kontrollera hästen innan du provar att byta galopp igen. Du kan också välja att gå ner till trav några varv och börja om igen.

Lycka till!

Skriven av Lotta Björe för tidningen ridsport.

*En bra övning speciellt för ridtravare som behöver jobba med galoppen.

/Sofia

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0